preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

 > Naslovnica
OGLASNA PLOČA

Program prometne kulture za najmlađe

Autor: Sanja Škopac, 16. 10. 2017.

”Program prometne kulture za najmlađe” preventivna je edukacija koja na zabavan i inovativan način uči djecu nižih razreda osnovne škole o sigurnosti u cestovnom prometu. Program je potekao iz Finske prije više od 25 godina, a pod nazivom Jumicar. Provodi se diljem Europe.

U petak, 13. listopada obišao je i našu školu. Učenici drugih i trećih razreda imali su prilike doživjeti promet iz uloge vozača.

Prvi dio programa bio je teorijski – učenici su putem multimedijskog interaktivnog predavanja kojeg je održao simpatični predavač Domagoj, učili o pravilima prometa u ulozi pješaka i biciklista.

Drugi dio programa održan je na školskom igralištu gdje je bio postavljen prometni poligon s 5 električnih automobila koje se učenici naizmjenično vozili praćeni budnim okom starijih učenika naše škole. Učenici su tako dobili mogućnost da izmjenjujući uloge pješaka i vozača na prometnom poligonu iskuse teskoće i opasnosti koje proizlaze iz cestovnog prometa. Osim prometnog poligona za djecu, aktivnostima su se pridružile i druge službe: PU Istarska i PP Labin, Gradsko društvo Crvenog križa Labin i Javna vatrogasna postrojba Labin.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali policijski službenici: gđa. Maja Paliska, gdin. Dragan Matić i gđa. Radmila Pekas. Ni jedan vozač nije napravio prekršaj pa nitko nije dobio kaznu! Policija je pripremila i druge sadržaje za učenike, a najzanimljivije je djeci bilo gledati kroz “pijane naočale”. Nadamo se da će se učenici sjetiti tih naočala kad budu dobili pravu vozačku i da neće posegnuti za alkoholom!

Nakon vožnje mališani su imali priliku naučiti ponešto o prvoj pomoći od ravnateljice GDCK Labin gđe. Morin Hukić i brojnih volontera. ”Rane” i “prijelomi” bili su igra, ali su učenici shvatili kako mogu doista nastati uslijed nepažnje ili pogreške vozača ili pješaka.

Vatrogasci JVP-a Labin: gdin. Saša Stepančić i gdin. Dino Selar pokazali su djeci vatrogasno vozilo i opremu, te ih upozorili na opasnosti od požara. Pokazali su nam i kako se iz ostečenog vozila spašavaju unesrećene osobe. Organizirali su i igru obaranja plastičnih boca pomoću vode iz vatrogasnih crijeva, koja se djeci posebno svidjela! Pridružili su nam se i učenici Centra „Liče Faraguna“ Labin, koji su manifestaciji dali dodatan značaj.

Pred kraj naših aktivnosti obišao nas je i gradonačelnik Labina, gdin. Valter Glavičić. Čestitao je učenicima na uspješno završenom programu, te podijelio zaslužene vozačke dozvole.

Učenici su naučili korisne i važne stvari koje će im pomoći u svakodnevnom životu i snalaženju u prometu. Učili su i zabavljali se pa su 3 školska sata prebrzo prošla!

Zahvaljujemo svim službama na ugodnom druženju i odličnim radionicama pomoću kojih su djeca na praktičan, zabavan i zanimljiv način puno naučila!

                                                                Učiteljice RN

 
Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

 

  NA VRH  

 
Ispis statistike od 31. 8. 2018.

Ukupno: 49626
Ovaj mjesec: 8238
Ovaj tjedan: 2671
Danas: 145
 

 
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Matije Vlačića Labin / Zelenice 4, HR-52220 Labin / www.os-mvlacica-labin.skole.hr / ured@os-mvlacica-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju