preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

 > Naslovnica

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

 

  NA VRH  

OGLASNA PLOČA

Terenska nastava - Zagreb

Autor: Sanja Škopac, 12. 10. 2017.

U utorak, 10.10.2017. učenici četvrtih razreda posjetili su Zagreb s ciljem upoznavanja glavnog grada Republike Hrvatske. Na terenu su uočavali smještaj grada, njegove kulturno–povijesne znamenitosti, kulturne i obrazovne ustanove, njegovu prošlost, kulturu i način života ljudi. U poučnoj šetnji  otkrivali su i osobitosti glavnog grada poput različitih sadržaja i događanja koje nudi svojim građanima i posjetiteljima, gustog cestovnog i tračnog prometa te mnoštva različitih ljudi koji užurbano hodaju ulicama.

U 7:00 krenuli smo autobusom iz Labina prema Zagrebu. Oko 10:30 stigli smo u glavni grad. Naše prvo odredište bio je Tehnički muzej Nikole Tesle. Uz stručno vodstvo djelatnika muzeja razgledali smo određene odjele: rudarstvo i geologija, vatrogastvo i promet. Najzanimljivije nam je bilo u rudniku i na odjelu prometa gdje smo vidjeli različita prometna sredstva te uočili  njihov razvoj i napredak kroz povijest.

Zatim smo otišli u centar grada. Hodajući prema McDonaldsu gdje je za nas bio organiziran ručak uočili smo i osjetili čari velegrada. Sa svih strana pozornost su nam privlačile različite stvari: mnoštvo trgovina, kafića, blještavih reklama, zanimljivih radionica, malih obrta i sl. Ipak, u Zagreb smo prvenstveno došli da bi istražili kulturno–povijesne znamenitosti, posjetili muzeje i naučili nešto novo i zanimljivo iz prošlosti i sadašnjosti grada Zagreba. Zato smo nakon ručka krenuli u razgledavanje grada.

Na Trgu Josipa bana Jelačića dočekala nas je vodičkinja koja nas je povela u poučnu šetnju gradom. Na trgu smo svjedočili prosvjedu koji su veoma aktualni u posljednje vrijeme. Kroz priče i legende, učenici su upoznali: Manduševac, Zagrebačku katedralu na Kaptolu, poznatu tržnicu na Dolcu, Kamenita vrata, Markov trg na kojem se nalazi zgrada Hrvatskog sabora i Crkva sv. Marka, Kulu Lotršćak te Zagrebačku uspinjaču koja spaja Gornji i Donji grad. Najveća atrakcija svakako je bila vožnja uspinjačom.

Učenike je posebno oduševio  Muzej iluzija koji nudi vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo. Bio je to jedan zabavan izlet u svijet iluzija, zajedničkog istraživanja i druženja. Mnoštvo eksponata i zabavne varke poticale su učenike na razmišljanje i mnoga pitanja.

Iz svijeta iluzija, puni dojmova otišli smo u Park–šumu Maksimir, jedan od najljepših i najpoznatijih  parkova u gradu Zagrebu. Učenici su s nestrpljenjem čekali ulazak u Zoološki vrt. Razgledavanje životinja nas je malo razočaralo jer smo primjetili da svake godine ima sve manje životinja, a budući da smo sticajem okolnosti nešto kasnije došli u park, neke su životinje već bile spremljene u unutarnje nastambe. Ipak Zoološki vrt uvijek nudi nova iskustva i iznenađenja. Netko pronađe životinju koja ga uvijek iznova oduševi, netko onu koju nikada prije nije vidio. Nešto nas nasmije, nešto raznježi, nešto rastuži ili prestraši, ali svakako nitko iz Zoološkog vrta ne izađe ravnodušan.

Hodajaći gradom i vozeći se autobusom učenici su imali prilike vidjeti i neke druge zanimljive građevine i ustanove koje nisu bile u programu poput: Hrvatskog narodnog kazališta, Muzeja Mimare, Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Zagrebačke arene, Bandićevih fontana itd. 

Oko 18 sati krenuli smo prema Labinu. Na povratku kući učenici su prepričavali događaje, izražavali emocije i dojmove, a u autobusu je cijelim putem bilo veselo i zabavno.

Zahvaljujemo se Turističkoj agenciji Event–s iz Pule na izvrsnoj organizaciji i suradnji.

                                     Učiteljice:

                                     Nirvana Golja

                                     Doris Golja

                                     Dilana Dagostin Mohorović

 

             

             

 
 
Ispis statistike od 31. 8. 2018.

Ukupno: 49638
Ovaj mjesec: 8250
Ovaj tjedan: 2683
Danas: 157
 

 
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Matije Vlačića Labin / Zelenice 4, HR-52220 Labin / www.os-mvlacica-labin.skole.hr / ured@os-mvlacica-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju